Landskron BrauManufaktur: Jedno z najlepszych piw Niemiec
od czerwca 2018
W Landskron BrauManufaktur spotyka się kilka superlatyw: ceglany budynek nad Nysą jest jednym z najstarszych zabytków przemysłowych w Niemczech, w którym nadal odbywa się proces produkcyjny. Piwa warzone są tu już od 1869 roku według tradycyjnych metod, pielęgnowany jest również tradycyjny proces fermentacji w otwartych kadziach. Tylko dzięki temu rzemiosłu możliwe jest uzyskanie wyjątkowych smaków, którymi można się delektować w wielu odmianach, takich jak piwa Landskron górnej i dolnej fermentacji. I choć gusta piwne są bardzo indywidualne, obiektywna jakość piw Landskron jest doskonała. Być może "najtrudniejszy test piwny na świecie", test jakości DLG Niemieckiego Towarzystwa Rolniczego (Deutsche Landwirtschaftsgesellschaft), wielokrotnie poświadcza bardzo dobrą jakość piw Landskron - w 2018 roku 5 klasycznych piw Landskron zostało nagrodzonych złotym medalem.
Piwowarzy regularnie tworzą też nowe gatunki, które z powodzeniem wprowadzane są na rynek i przynoszą browarowi solidny wzrost na bardzo konkurencyjnym rynku piwa. Obecnie dostępnych jest 13 rodzajów piwa. Prawdziwi koneserzy sięgają po piwa dla smakoszy, a dla dzieci dostępna jest oranżada. Firma stawia nie tylko na produkcję, ale również na możliwość poznania procesu.
Od 2013 roku centrum dla zwiedzających codziennie wita gości i wprowadza ich do świata browaru Landskron. Tutaj też rozpoczynają się wycieczki z przewodnikiem po zwieńczonych sklepieniami piwnicach o głębokości 12 metrów, w największej manufakturze tego typu w Niemczech - z degustacją włącznie. Kto chciałby sam zostać piwowarem, może spróbować swoich sił podczas seminarium piwowarskiego i uwarzyć własne piwo.
Ponadto zabytkowy budynek cieszy się zainteresowaniem jako miejsce organizacji eventów. W Kulturbrauerei regularnie odbywają się publiczne lub zamknięte imprezy. W ramach corocznego "Braufest der Sinne" (Piwowarski Festiwal Zmysłów) browar przez trzy dni jest gospodarzem szczególnego festiwalu - z muzyką, pokazami i oczywiście dobrym piwem. Browar był również wykorzystywany jako plan filmowy, przyczyniając się tym samym do dobrej reputacji Görliwood - na potrzeby filmu Jackie Chana "W 80 dni dookoła świata" browar został przekształcony w port w Nowym Jorku, a na potrzeby adaptacji filmowej szwajcarskiego klasyka dla dzieci "Papa Moll i uprowadzenie latającego psa" w warzelni rozsypano tysiące orzechów laskowych.
Zatrudniając ok. 75 pracowników, Landskron jest również firmą szkoleniową i popularnym pracodawcą w regionie. Przedsiębiorstwo wspiera kluby sportowe i angażuje się w działalność kulturalną. Od 2006 r. browar ponownie znajduje się w rękach prywatnych i należy do grupy przedsiębiorstw Dr. Lohbeck.