Dolnośląska manufaktura wędlin Hein na drodze do modernizacji
od listopada 2017
Tradycyjna firma rodzinna, prowadzona w trzecim pokoleniu przez Clausa i Georga Heinów, inwestuje w przyszłość i tym samym zabezpiecza swoją siedzibę w Görlitz. Około 2,5 mln euro zostanie przeznaczone na rozbudowę zakładu, która powinna zakończyć się w pierwszym kwartale 2018 roku. Wiąże się to z inwestycjami w nowe technologie, takie jak komory dojrzewania, oraz z przekształceniem procesów produkcyjnych w kierunku większej wydajności, zwiększenia mocy produkcyjnych i poprawy jakości. "Przebudowa będzie miała miejsce w trakcie bieżącej działalności i w istniejących pomieszczeniach. Stawia to wysokie wymagania przed moim zespołem, który jednak radzi sobie z tym bardzo dobrze" - mówi z satysfakcją właściciel i dyrektor Claus Hein.
Po pomyślnym zakończeniu prac, manufaktura wędlin będzie produkować zgodnie z najwyższymi europejskimi wytycznymi i standardami.
Celem jest rozwinięcie działalności w kierunku produkcji kiełbasy i szynki surowej, tj. skoncentrowanie się na uszlachetnianiu produktów surowych, takich jak szynka i salami, poprzez naturalne dojrzewanie. Decydujące znaczenie mają tu dobre warunki klimatyczne w danej lokalizacji oraz kompetencje zawodowe pracowników. Obecna przebudowa poprzedzona była bardzo intensywną fazą planowania, która rozpoczęła się jeszcze w styczniu 2016 roku. "Zespół ds. wsparcia gospodarczego od samego początku wspierał nas w tym procesie, doradzając np. w temacie możliwości dotacji, towarzysząc podczas rozmów z SAB i podczas procesów zatwierdzania. Cieszymy się, że realizacja projektu właśnie się rozpoczyna i że Hein stawia przede wszystkim na regionalnych usługodawców i partnerów", mówi Andrea Behr, dyrektor zarządzający spółki Europastadt Görlitz-Zgorzelec GmbH, która jest odpowiedzialna za projekt.
"W ten sposób zabezpieczamy przyszłość naszej rodzinnej firmy, która została założona w Görlitz w 1932 roku", mówi Claus Hein. Firma dostarcza już towary do dystrybucji krajowej i międzynarodowej, np. do działów delikatesowych hiszpańskich domów towarowych lub na stoiska niemieckich supermarketów. Po przebudowie zdolność produkcyjna ma się znacznie zwiększyć.
Mistrz rzeźnicki Georg Hein, dziadek dzisiejszych dyrektorów, założył firmę w 1932 roku przy dawnej Prager Straße 5 w Görlitz. Następnie przeprowadził się na Moltkestaße/róg z Blumenstraße. W 1958 r. jego syn Dieter Hein wyjechał do Osnabrück. Tam w 1961 roku założył własną firmę rzeźniczą i rozwinął ją do poziomu działającego na całym świecie producenta mięsa i wędlin. W dniu 08.02.1996 r. ponownie założono firmę produkcyjną w Görlitz, a od 2015 r. bracia Claus i Georg Hein są wspólnikami i dyrektorami zarządzającymi.